27. srp 2011.

Kratko pojašnjenje sistema kazni na balkanskim forumima

Danas ću pokušati da ukratko pretstavim sisteme opomena (banova i kazni) na balkanskim forumima.

.rs forum (ocena: 5/5)

.rs forum ima veoma složen, ali ujedno veoma dobar sistem opomena. Postoje 3 kazne: Upozorenje, Opomena i Ban. Upozorenje teoretski nema nikakve posledice - nosi 0 poena (više o kaznenim poenima kasnije) i služi da korisnika potseti da mora da se pridržava pravilnika s kojim se složio prilikom registracije. Opomene nose kaznene poene. U zavisnosti od težine prekršaja pravilnika dobija se veći broj kaznenih poena (npr. za vređanje se "dobija" 7 poena, a za psovanje 5). Ipak, za većinu prekršaja daje se 1 poen. Svaka opomena (kao i upozorenje) ostaju u "dosijeu" korisnika zauvek, mda kazneni poeni najčešće traju samo 10 dana. Ako korisnik sakupi veći broj kaznenih poena, forum automatski daje ban. Tako se, na primer s 3 kaznena poena dobija ban na 1 dan, s 5 na 3 dana, s 7 na 7 dana, s 10 na 14 dana itd. Ban4life se automatski dodeljuje ako korisnik sakupi 20 aktivnih kaznenih poena ili 20 opomena (nezavisno od toga kolko poena donose i da li su istekle ili ne). Svi članovi Travian forum tima mogu da daju opomene i upozorenja (postoji standardna lista opomena s već datim brojem poena i trajanjem, a  moguće je dati i prilagođenu opomenu). Na taj način i moderatori mogu da banuju korisnike i to je odlično. Sem toga, za teže prekršaje, supermoderatori i admini mogu da daju direktan ban čija će dužina zavisiti od njihove procene.

.ba forum (ocena: 2/5)

Zaista nerazvijen i prost sistem kazni. Opomene su napravljene tako da se po dobijanju opomene odmah dobija ban na 2, 5, 10, 15, 20 ili 30 dana. Ono što je naručito glupo je to što kao razlog opomene nepromenljivo stoji "Ban na X dana" i zbog toga korisnici ne mogu da vide razlog blokade sve dok ona ne prođe. Ovo ugrožava i pravo korisnika da se žali na uručenu opomenu. Upozorenja ne postoje (dakle, doslovo: ili ban ili ignorisanje prekršaja - što je jako loše). Supermoderatori i admini mogu da daju direktan ban čija će dužina zavisiti od njihove procene.

.hr forum (ocena: 4/5)

Sistem kazni je sličan onom s .rs foruma. Upozorenja postoje i praktično su ista kao i na .rs forumu. I opomene su tu, ali su malo drugačije. Nisam u potpunosi upoznat s ovim (nisam član .hr foruma), ali koliko znam, moderatori za većinu prekršaja uručuju opomenu u vrednosti od 1 kaznenog poena koji traje određeno vreme (mislim da je 7 ili 10 dana. Ukoliko se desi da korisnik sakupi veći broj kaznenih poena, supermoderator mora "ručno" da da ban (supermoderatori i admini mogu da daju direktan ban) čija dužina zavisi od broja kaznenih poena i tipa prekršaja zbog kojih su ti poeni tj. opomene uručene. Mana ovakvog sistema je to što zahteva da supermoderatori idu "iza" moderatora i daju banove, dok sami moderatori nikako ne mogu da uruče ban.

2 komentara:

  1. Zapravo ba forum treba da ima 5/5 :)

    Ko se pravi majmun,odma ban.

    OdgovoriIzbriši
  2. Inace...sad ce sve biti isto..na sve 3 domene ce biti isti sistem kazni...

    btw. Mrsko mi se logovati na blog..pa cu samo ime napisati.:D

    OdgovoriIzbriši

Prilikom pisanja komentara je poželjno da se pretstavite. Odaberite opciju Ime/URL ili neki od servisa, a ne Anonymous.

Svako vređanje, ponižavanje, neprimeren izražavanje, spam, trolling, off-topic i svaki drugi vid neželjenog ponašanja je zabranjen! Komentari ne smeju da podižu tenziju među čitaocima Travianologije.

Radi sistematičnije primene pomenutih pravila, moderatori moraju da odobre vaš komentar.